bd-sajt

5 stvari koje je dobro raditi nakon svakog treninga


Nakon bilo kakvog kardio treninga ili treninga sa tegovima/dodatnom težinom, vaši mišići su umorni! Period odmah nakon vježbi je od suštinske važnosti za oporavak  mišića i tkiva, dobijanje na snazi i sveukupni oporavak tijela.

 

 

Nabrajamo vam 5 stvari koje je dobro uraditi nakon treninga:

 

 

Ne prekidajte trening u punom tempu i snazi! Postoji razlog zašto na trakama za trčanje postoji režim ‘cooling down’. Naglo prekidanje fizičke aktivnosti snižava krvni pritisak i može se javiti vrtoglavica. Ukoliko ste završili sa trčanjem, obavezno hodajte još makar 3-5 minuta. Ako ste radili vježbe sa tegovima, probajte sa dinamičnim istezanjem nakon toga, kao npr. sa hodajućim iskorakom ili elementima joge. Poenta je da povratite prosečan puls.

 

Ne preskačite istezanje! Kao i što je prije treninga važno zagrijavanje, isto tako nakon treninga je važno istezanje. Nakon treninga, vaši mišići su zagrijani, stoga elastičniji i osetljivi. Iako nije dokazano da istezanje smanjuje rizik od povreda, zasigurno umanjuje upalu tetiva kolena, mišića listova i butina.

 

Hidrirajte organizam! U toku treninga gubimo tečnost iz tijela, tečnost koju treba nadoknaditi. To pomaže pri smanivanju upale mišića i povećava snagu i fleksibilnost. Trebalo bi uneti količinu tečnosti koju smo izgubili, plus 25-50%.

 

Unesite proteine! Nezavisno od doba dana kada vježbate, nakon toga popijte proteinski šejk i to u periodu između 15 i 30 minuta nakon završetka treninga. Tada vaši mišići najefikasnije apsorbuju korisne hranljive materije.

 

Idite na masažu! Masaža će smanjiti upalu mišića i umanjiti bilo kakvu vrstu stresa.

 

Pokušajte da ove stavke postanu sastavni deo vaše fizičke aktivnosti , jer vam samo mogu pomoći na putu ka dobroj formi i izgledu, snazi, izdržljivosti i energiji.

 

ETHNOGYM MAKES YOU HEALTHY!

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>